Enkla julkransar att göra själv: Så här skapar du årets mest stämningsfulla dörrkransar

Enkla julkransar att göra själv: Så här skapar du årets mest stämningsfulla dörrkransar

Julen är en tid då våra hem fylls med värme, ljus och dekorationer som sprider glädje. En av de mest klassiska och välkomnande dekorationerna är julkransen som hänger på ytterdörren. Att skapa sina egna julkransar är både roligt och kreativt, och i det här inlägget delar vi tips och steg-för-steg instruktioner för hur du kan skapa dina egna vackra dörrkransar. Låt dig inspireras och ge ditt hem en extra dos av julmagi!

Material du behöver

För att skapa en julkrans behöver du:

 • En kransstomme (finns i olika storlekar och material)
 • Granris, lavar eller mossa
 • Dekorationsband, gärna i juleröda eller guldiga toner
 • Små julkulor, kottar, torkade apelsinskivor, kanelstänger och andra dekorationer
 • Tråd eller bindtråd
 • Sekatör och sax
 • Limmängd (varm lim eller starkt snabb lim)

Steg-för-steg guide

 1. Förbered kransstommen

  Börja med att välja en kransstomme som matchar din stil och ytterdörrens storlek. Ett tips är att använda en stomme av metall eller halm då dessa är mer hållbara och stabila. Om du använder en stomme som tidigare har haft dekorationer, se till att rensa bort allt gammalt material.

 2. Fäst granris eller annat grönt material

  Plocka fram sekatören och klipp granris, mossa eller lavar i mindre bitar. Fäst det gröna materialet runt kransstommen med tråd eller bindtråd. Var noga med att täcka hela stommen så det inte syns några tomma ytor.

 3. Dekorera kransen med personliga inslag

  Nu är det dags att låta kreativiteten flöda! Placera ut dina dekorationer strategiskt runt kransen. Använd lim för att fästa julkulor, kottar, torkade apelsinskivor och kanelstänger. Ett tips är att börja med de större dekorationerna och fylla i med mindre detaljer efter hand.

 4. Fäst dekorationsband och rosetter

  Klipp ett tillräckligt långt band för att kunna hänga kransen på dörren. Fäst bandet genom att trä det genom kransstommen och knyt det i en fin rosett. Du kan även göra extra rosetter och placera dessa på olika ställen på kransen för extra festlig touch.

 5. Slutkontroll och justering

  Ta ett steg tillbaka och beskåda ditt verk. Kanske behöver du justera någon dekoration eller lägga till fler detaljer? Det är även viktigt att se till att allt sitter ordentligt fast så att inget faller av när kransen hänger ute.

Tips för att göra det ännu roligare

 • Skapa med familjen: Involvera hela familjen i pysslandet. Barn älskar att vara kreativa och hjälpa till med att skapa personliga dekorationer.
 • Variationsrika kransar: Gör flera olika kransar med varierande teman och färger. En traditionell grön krans, en modern vit krans eller varför inte en rustik krans med naturliga element?
 • Återanvändning: Använd gamla dekorationer från tidigare jular eller material du hittar i naturen för att skapa unika och hållbara kransar.

Förvara dina kransar

För att dina kransar ska hålla genom hela december och fram till jul rekommenderar vi att du förvarar dem svalt när de inte används. Om du vill återanvända kransarna nästa år, ta bort de färska materialet och spara stommen och de hållbara dekorationerna.

Att skapa egna julkransar är en underbar tradition som både stärker samhörigheten i familjen och sprider julstämning i ditt hem. Låt kreativiteten blomstra och njut av varje steg i processen.

God julpyssling!

Skriv en kommentar

Julens bästa pyssel: Skapa egna julkransar

Julens bästa pyssel: Skapa egna julkransar

Julen närmar sig med stormsteg, och det finns få saker som skapar så mycket festlig stämning som en vacker julkrans på ytterdörren. I detta inlägg kommer vi att guida dig genom processen att skapa en fantastisk julkrans från grunden. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren pysslare kommer du att hitta tips och inspiration här. Material du behöver För att komma igång behöver du följande materia…

Visa hela inlägget
Gnistra och Glöd: Skapa ditt egna julpynt av naturmaterial

Gnistra och Glöd: Skapa ditt egna julpynt av naturmaterial

Är du redo att inleda den mysigaste tiden på året med lite naturligt julpynt? Att skapa egna juldekorationer är inte bara ett utmärkt sätt att få in den där mysiga julstämningen hemma, men det låter dig också återkoppla till naturen och kanske skapa nya traditioner tillsammans med familj och vänner. Dessutom är det ett utmärkt sätt att vara miljövänlig genom att använda material som annars skulle …

Visa hela inlägget
Ljusets fest - skapa stämningsfulla adventsljusstakar

Ljusets fest - skapa stämningsfulla adventsljusstakar

Adventsperioden närmar sig och med den en tid av förväntan och mysiga stunder i hemmets lugn. En av de mest hjärtvärmande och stämningsfulla traditionerna under denna tid är att tända adventsljusstakar. Dessa fyra ljus symboliserar de fyra söndagarna som leder fram till jul och det finns en särskild magi som sprider sig i rummet när ljusens sken bryter mörkrets stillhet. Traditionen med att tända …

Visa hela inlägget
Gör din egen julkalender

Gör din egen julkalender

Att göra sin egen julkalender kan vara ett roligt och kreativt projekt att ta sig an under december månad. Kalendern kan vara fylld med små presenter, godis eller kanske tomma luckor som får fyllas med minnen och nya traditioner. Här kommer en steg-för-steg guide till hur du kan göra din alldeles egna julkalender. Steg 1: Material Till att börja med behöver du samla ihop det material du behöver. H…

Visa hela inlägget
Julpyssel för hela familjen: Skapa unika julgranskulor

Julpyssel för hela familjen: Skapa unika julgranskulor

Julen är en tid fylld med värme, gemenskap och kreativitet. Och vad kan vara mer kreativt än att sätta sin egen prägel på julens kanske mest centrala symbol – julgranen? Därför tänkte jag idag dela med mig av en genuin julaktivitet som kan engagera hela familjen: att göra egna julgranskulor. Att skapa sina egna kulor inte bara skänker glädje under tillverkningsprocessen utan också möjligheten att …

Visa hela inlägget
Bygg ditt eget pepparkakshus: En komplett guide för en magisk jul

Bygg ditt eget pepparkakshus: En komplett guide för en magisk jul

Pepparkakshus är en fantastisk aktivitet som kan göras både av och med barn, och det skapar minnen för hela livet. Från att baka de doftande pepparkaksdelarna till att dekorera huset med kladdig glasyr och färgglada godisar, är det en aktivitet som kan förena familjen kring julens glädje. Ingredienser och material För att börja behöver du följande ingredienser och material: Ingredienser för peppar…

Visa hela inlägget