Ljusets fest - skapa stämningsfulla adventsljusstakar

Ljusets fest - skapa stämningsfulla adventsljusstakar

Adventsperioden närmar sig och med den en tid av förväntan och mysiga stunder i hemmets lugn. En av de mest hjärtvärmande och stämningsfulla traditionerna under denna tid är att tända adventsljusstakar. Dessa fyra ljus symboliserar de fyra söndagarna som leder fram till jul och det finns en särskild magi som sprider sig i rummet när ljusens sken bryter mörkrets stillhet.

Traditionen med att tända ljus under advent är djupt rotad i vår kultur och det finns många sätt att skapa en egen adventsljusstake. Du kan välja att satsa på hållbarhet och skapa en ljusstake av återanvända material eller hitta unika stakar på loppmarknader för att ge dem nytt liv. Ett annat alternativ är att köpa en färdig ljusstake som du sedan kan anpassa och dekorera efter eget tycke.

DIY: Adventsljusstake med återvunnet material

För den pyssliga är det både roligt och givande att skapa sin egen adventsljusstake. Allt du behöver är:

 • Fyra ljushållare eller små glasburkar
 • Natursnöre eller juteväv
 • Torra grenar eller kottar
 • Fyra stearinljus, som förslagsvis kan vara i olika höjd

Steg för steg:

 1. Om du använder glasburkar, börja med att rengöra dem noggrant och ta bort eventuell etikett.
 2. Klipp till natursnöret eller juteväven till önskad längd och linda det runt ljushållaren eller burken. Fäst med lite lim eller en varmpistol.
 3. Dekorera med grenar, kottar eller andra naturmaterial. Var kreativ och låt säsongens skatter bli en del av din adventsdekor.
 4. Placera stearinljusen i hållarna och fördela ljushållarna på en bricka eller direkt på bordet i en rad eller i en grupp.

Att tänka på när du skapar din adventsljusstake

 • Säkerhet först: Se till att stearinljusen står stabilt och att material som lätt kan fatta eld är på säkert avstånd.
 • Balans i dekoration: Försök skapa harmoni i arrangemanget genom att balansera höjd, färg och textur.
 • Personlig touch: Använd dekorationer som betyder något för dig eller din familj för att göra adventsljusstaken extra speciell.

Shoppa lokalt för unika ljusstakar

Om DIY-projekt inte är din grej kan du istället besöka lokala secondhand-butiker eller loppmarknader. Där kan du ofta hitta unika ljusstakar som du inte hittar i vanliga butiker. Att ge nytt liv åt en gammal ljusstake är inte bara bra för miljön utan kan också ge ditt hem en mer personlig prägel.

Varför adventsljusstakar är så speciella

Ljuset har en särställning i den nordiska jultraditionen. I en tid då mörkret omfattar våra dagar längre än ljuset, blir adventsljusstaken en symbol för hopp och förväntan. Varje vecka tänder vi ett nytt ljus och med det, räknar vi ner till julafton. Detta är inte bara en visuell påminnelse utan även en tid för eftertanke och samvaro med de vi håller av.

Fira in advent med hopp och hjärtans värme genom att förgylla ditt hem med en egen adventsljusstake. Det är en enkel ritual som kan skapa långvariga minnen och nya traditioner i ditt hem.

Tänd ett ljus och låt adventsmagin sprida sig!

Skriv en kommentar

Gnistra och Glöd: Skapa ditt egna julpynt av naturmaterial

Gnistra och Glöd: Skapa ditt egna julpynt av naturmaterial

Är du redo att inleda den mysigaste tiden på året med lite naturligt julpynt? Att skapa egna juldekorationer är inte bara ett utmärkt sätt att få in den där mysiga julstämningen hemma, men det låter dig också återkoppla till naturen och kanske skapa nya traditioner tillsammans med familj och vänner. Dessutom är det ett utmärkt sätt att vara miljövänlig genom att använda material som annars skulle …

Visa hela inlägget
Enkla julkransar att göra själv: Så här skapar du årets mest stämningsfulla dörrkransar

Enkla julkransar att göra själv: Så här skapar du årets mest stämningsfulla dörrkransar

Julen är en tid då våra hem fylls med värme, ljus och dekorationer som sprider glädje. En av de mest klassiska och välkomnande dekorationerna är julkransen som hänger på ytterdörren. Att skapa sina egna julkransar är både roligt och kreativt, och i det här inlägget delar vi tips och steg-för-steg instruktioner för hur du kan skapa dina egna vackra dörrkransar. Låt dig inspireras och ge ditt hem en…

Visa hela inlägget
Julpyssel för hela familjen: Skapa unika julgranskulor

Julpyssel för hela familjen: Skapa unika julgranskulor

Julen är en tid fylld med värme, gemenskap och kreativitet. Och vad kan vara mer kreativt än att sätta sin egen prägel på julens kanske mest centrala symbol – julgranen? Därför tänkte jag idag dela med mig av en genuin julaktivitet som kan engagera hela familjen: att göra egna julgranskulor. Att skapa sina egna kulor inte bara skänker glädje under tillverkningsprocessen utan också möjligheten att …

Visa hela inlägget
Julkortens magi: Skapa personliga hälsningar som värmer hjärtan

Julkortens magi: Skapa personliga hälsningar som värmer hjärtan

Julen är en tid av värme och eftertanke, en period när vi gärna vill visa vår uppskattning för familj, vänner och nära. En av de mest klassiska och hjärtliga sätten att sprida julglädje är genom att skicka julkort. I detta inlägg ska vi dyka ned i konsten att skapa personliga julkort och varför detta vackra tradition än idag fortsätter att vara en älskad del av julen. Varför skicka julkort? Trots …

Visa hela inlägget
Julens bästa pyssel: Skapa egna julkransar

Julens bästa pyssel: Skapa egna julkransar

Julen närmar sig med stormsteg, och det finns få saker som skapar så mycket festlig stämning som en vacker julkrans på ytterdörren. I detta inlägg kommer vi att guida dig genom processen att skapa en fantastisk julkrans från grunden. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren pysslare kommer du att hitta tips och inspiration här. Material du behöver För att komma igång behöver du följande materia…

Visa hela inlägget
Bygg ditt eget pepparkakshus: En komplett guide för en magisk jul

Bygg ditt eget pepparkakshus: En komplett guide för en magisk jul

Pepparkakshus är en fantastisk aktivitet som kan göras både av och med barn, och det skapar minnen för hela livet. Från att baka de doftande pepparkaksdelarna till att dekorera huset med kladdig glasyr och färgglada godisar, är det en aktivitet som kan förena familjen kring julens glädje. Ingredienser och material För att börja behöver du följande ingredienser och material: Ingredienser för peppar…

Visa hela inlägget